Quienes somos?

 

La Veganeria nace en Barcelona en 2010 con la voluntad de participar en el regreso de la artesanía alimentaria y priorizando la dieta saludable.
Se trata de un proyecto de cocina 100% vegetal elaborada con materias primas de agricultores ecológicos del propio territorio.

Nuestra producción de alimentos se hace de manera totalmente artesanal en base a la elaboración de proteína vegetal e investigando día a día sobre productos de consumo libres de origen animal y nutricionalmente óptimos. Trabajamos con materia prima de calidad extra y priorizamos los proveedores locales.

Contamos con Obrador y Tienda propia en el Montseny. Ofrecemos una amplia gama de platos cocinados veganos así como a opciones más elaboradas para acontecimientos especiales o colectividades.

Trabajamos con cooperativas y grupos de consumo. También con tiendas y eco-tiendas de alimentación
Cocinamos por Ayuntamientos, Asociaciones, Fundaciones o colectividades.

La Veganeria, es un proyecto financiado por la Cooperativa Coop57  de servicios financieros, éticos y solidarios.

 

Algunas de las fotografías de esta web son cortesía de Unsplash.com (https://unsplash.com/)


La veganeria, 10 anys nodrint la revolució social i la sobirania alimentària des dels fogons

Aquest 2020 estem d’aniversari: fa 10 anys que vam començar el nostre camí cap a l’autogestió laboral, política i alimentària, tot repartint menjar vegà a grups i cooperatives de consum de Barcelona. Una dècada de camí que, com les matriuskes, porta molts més anys a dins, perquè aquest projecte va néixer molt abans de tenir un nom, a la Barcelona del 94, dins les cuines dels centres socials okupats, quan aquests encara no eren considerats un moviment social, i la insubmissió al servei militar obligatori; la desobediència civil; el qüestionament de la propietat privada i la mercantilització i especulació amb l’habitatge; l’antisexisme; l’antifeixisme i l’autogestió eren la nostra raó de ser. 

Com tot a la vida, els debats i l’organització popular van anar creixent, i, més enllà de la protesta reivindicativa i les grans teories que s’emporta el vent, vam apostar per alimentar les lluites des de la trinxera de les cures i la reproducció social, i fer-ho sense generar més despesa energètica, ordint relacions econòmiques i socials basades en l’equitat, l’horitzontalitat, el suport mutu i la cooperació social. Des dels sopadors vegans al CSO Les Naus al sosteniment de les mobilitzacions contra el Banc Mundial l’any 2000, La Quimera o el grup de consum Verduretes fins al dia d’avui, la nostra és una proposta que vincula els fogons amb la transformació social, cuinada des de l’ artesania alimentària amb un prisma igualitari on no tenen cabuda el patiment i l’explotació animal. En l’aposta pel veganisme conflueixen de forma transversal diversos eixos de la nostra visió, que tenen en comú el rebuig a la dominació i explotació social i del mediambient i són el fil conductor del nostre projecte. 

D’aquí sorgí el nom de La Veganeria, que va nèixer per vincular l’elaboració i el consum d’aliments al marge de les pautes de mercantilització existent, tot prioritzant la gent autoorganitzada en cooperatives i grups de consum, i generar alternatives per abastir-nos de menjar fora de les grans cadenes comercials, amb criteris de sostenibilitat, proximitat i ecologia. Al 2010, en una Barcelona convertida en un producte descafeinat i aliè a les necessitats reals de la ciutat, vam plantar les llavors que amb el temps han donant fruits ferms i tossuts. Vam començar amb les cooperatives de consum Cooxino, Trementinaries, L’Aixada i La Tòfona, que ens han acompanyat durant tot aquest temps, i ara abastim a més de 35 organitzacions, el que ens permet ser una petita baula de sobirania alimentària forjada per bastir l’autonomia col·lectiva. 

En la reflexió i debat permanent per a mantenir-nos el més a prop possible d’un model de creixement sostenible, vam establir-nos a Arbúcies, al parc natural del Montseny, on reactivem les economies rurals i ens nodrim dels sabers ancestrals de les seves gents i dels boscos i paisatges que, com el corrent del riu, van canviant com nosaltres ho hem fet. L’any 2010 La Veganeria era un treballador i ara som cinc treballadores, tres assalariades i dues sòcies. Hem mutat d’ens autònom a col·lectiu convertint-nos en cooperativa de treball, i hem ampliat l’obrador amb una botiga, un punt de venda directe al poble que apropa el producte vegà i ecològic a la comarca. 

En aquest moment de creixement, agraïm enormement el suport de Coop57, que ens ha possibilitat assolir fites de forma coherent i ens demostra que és possible aixecar i mantenir projectes econòmics fora de la lógica i esperit competitius i generar una riquesa material i immaterial que perdura. En el nostre cas, a partir de promoure el consum agroecològic, de proximitat, ecològic, basat en economies circulars, en la reducció d’intermediaris i amb un preu accessible que garanteix condicions de cultiu, producció i distribució dignes i sostenibles per a totes les persones que hi treballen. 

Som conscients que ens queda un llarg camí per recórrer, però tenim la certesa que el nostre projecte no camina sol. És un honor comptar amb la confiança de tantes cooperatives i grups de consum des de fa tant de temps i saber que aquest somni començat fa deu anys ens pertany de forma col·lectiva. La Veganeria som part d’una proposta de canvi econòmic, polític, social i personal ecofeminista i anticapitalista que va evolucionant amb nosaltres i amb la vida.

Moltes felicitats, salut i força per a totes.